Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Susret HKDMST-a povodom Majčinog dana

Na redovitom mjesečnom susretu HKDMST-a ,sestre su prigodno obilježile majčin dan. Kolegica Andrea Novak na vrlo zanimljiv i edukativan način predstavila nam je temu“ Što čini majčino mlijeko jedinstvenim“, te nas podsjetila na važnost dojenja i njegove prednosti. Napomenula je kako se i u prošlosti dojenje smatralo blagoslovom. Ljubav Gospodina Boga se na više mjesta u Bibliji upravo kroz dojenje opisuje kao najmiliji i najbliskiji čin koji se može dati. Samom činu dojenja pripisuju se zadovoljenje i utjeha koje ono pruža , dojenje prema knjizi Izlaska predstavlja izvor kreposti, a u Novom zavjetu izvor nježnosti, njegovanja , brige, žrtve i dostupnosti..Rani španjolski doseljenici u Ameriku pridavali su izuzetnu važnost dojenju te su 1589 god dali ime svetištu“ Našoj Gospi od mlijeka i sretnog poroda“.

U knjizi „ Dojenje i katoličko majčinstvo“ također se navodi podrška same Crkve dojenju kroz povijest te kako su pape Grgur Veliki , Benedikt XVI , Ivan Pavao II podržavali dojenje. Majčino mlijeko je jedinstvena hrana „ dizajnirana“ posebno za potrebe djeteta. . Sastojci humanog mlijeka ne mogu se nikako zamijeniti industrijskim mlijekom. Majčino mlijeko ima u sebi sve hranjive tvari ( ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine i druge enzime) te čak 87% vode u količini koja je potrebna djetetu. Zato dijete kad je na prsima nije žedno i ne treba ga posebno nuditi vodom. Napomenuto je kako pušenje štetno djeluje na dojenje te smanjuje količinu masti u mlijeku. Zanimljivo je da dojena djeca imaju povišene vrijednosti kolesterola odnosu na nedojenu djecu dok je u odrasloj dobi obrnut omjer.

Zaključak ovog predavanja je da su dojenje i sisanje jedan poseban podnos, više od hranjenja, dodira, više od davanja i primanja.

Dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, to je izvanredna vrednota koju majka posjeduje!

Danijela Vorkapić