Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

‘Bacati hranu isto je što i krasti je sa stola siromašnih i gladnih’

Draga braćo i sestre, danas ću se zadržati na temi okoliša, kao što sam to već učinio u raznim prigodama. Na to me poziva i današnji Svjetski dan zaštite okoliša čiju su proslavu pokrenuli Ujedinjeni narodi, koji upućuju snažni poziv na nužnost suzbijanja rasipanja i uništavanja namirnica.

Kada je riječ o okolišu, stvorenom svijetu, odmah se sjetim prvih stranica Biblije, Knjige Postanka, gdje se kaže da je Bog muškarca i ženu postavio na zemlju da je obrađuju i čuvaju (usp. 2, 15). I javljaju mi se pitanja: što znači obrađivati i čuvati zemlju? Obrađujemo li i čuvamo doista stvoreni svijet? Ili ga prekomjerno iskorištavamo i zanemarujemo?

Read more: ‘Bacati hranu isto je što i krasti je sa stola siromašnih i gladnih’

Papa Franjo: ‘Samo vjeran i snažan odnos s Bogom omogućuje nam izaći iz vlastitih zatvorenosti i otvoreno naviještati evanđelje’

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Vjerovanju, odmah nakon što smo ispovijedali vjere u Duhu Svetom, kažemo: “I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu”. Postoji neka duboka veza između tih dvaju zbiljnosti vjere: to je Duh Sveti, koji daje život Crkvi, vodi je na njezinu putu. Bez prisutnosti i djelovanja Duha Svetoga, Crkva ne bi mogla živjeti i ne bi mogla ostvariti zadaću koju joj je uskrsli Isus povjerio: da učini učenicima sve narode (usp. Mt 28, 18). Evangelizacija je poslanje Crkve, i to ne samo nekih, već moje, tvoje, naše poslanje.

Read more: Papa Franjo: ‘Samo vjeran i snažan odnos s Bogom omogućuje nam izaći iz vlastitih zatvorenosti i...

Papa Franjo: Ne može se biti kršćanin ‘s vremena na vrijeme’

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas ću govoriti o djelovanju koje Duh Sveti poduzima u vođenju Crkve i svakog od nas prema Istini. Sâm Isus kaže apostolima: Duh Sveti “upućivat će vas u svu istinu” (Iv 16, 13), jer je on sâm “Duh Istine” (usp. Iv 14, 17; 15, 26; 16, 13).

Živimo u dobu u kojem su ljudi dosta skeptični prema istini. Benedikt XVI. je u mnogo navrata govorio o relativizmu, to jest sklonosti pojedinaca da vjeruju kako ne postoji ništa konačno i shvaćanju da je istina plod konsenzusa ili naših htijenja. Tu se javlja pitanje: postoji li doista “istina”? Što je “istina”? Možemo li je spoznati? Možemo li je naći?

Read more: Papa Franjo: Ne može se biti kršćanin ‘s vremena na vrijeme’

Poruka pape Benedikta XVI. za 21. Svjetski dan bolesnika

Draga braćo i sestre!

1.Dana 11. veljače 2013., na liturgijski spomen Gospe Lurdske, svečano će se slaviti, u marijanskom svetištu u Altöttingu, 21. Svjetski dan bolesnika. Taj je dan za bolesnike, zdravstvene djelatnike, kršćanske vjernike i sve ljude dobre volje "snažni trenutak molitve, zajedništva, prinošenja trpljenja za dobro Crkve i podsjetnik svima da u licu bolesnog brata prepoznaju sveto Kristovo lice koji je, svojim trpljenjem, smrću i uskrsnućem, spasio čovječanstvo" (Ivan Pavao II., Pismo povodom ustanovljenja Svjetskog dana bolesnika, 13. svibnja 1992., 3).

Read more: Poruka pape Benedikta XVI. za 21. Svjetski dan bolesnika