Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Godinu dana HKDMST ogranka Čakovec

Za osnivanje našeg ogranka poticaj je došao od dragog prijatelja vlč. Krune Pačalata. Na nacionalnom hodočašću u Udbini ja i moje kolegice Renata Marđetko, Marina Režek i Željka Zvošec donijele smo čvrstu odluku za osnivanjem ogranka.

Ispunjene Sv. Duhom i Isusovom ljubavlju zapitale smo se što će biti upisano u našu knjigu života kad stanemo pred Gospodina. Velika nam je želja da naš životni put bude ispisan dobrim mislima, riječima i djelima. Na zadnjim stranicama neka bude ispisano da je autor svake knjige kršćanska i vjernička duša medicinske sestre, koja je savjesno i odgovorno živjela svoje poslanje na svim područjima svoga života, bez obzira na poteškoće i žrtve koje je trebala podnositi. Za dva mjeseca, 25. rujna 2013. osvanula je i naša osnivačka skupština koja se održala u župi Orehovica, čiji župnik, vlč. Damir Slamek nam je i duhovnik. Svetu Misu predvodio je nacionalni duhovnik HKDMST-a vlč. Krunoslav Pačalat koji nas je svojim iskrenim svjedočenjima ispunio Božjom ljubavlju kako bi lakše nosile životne križeve, rasle u vjeri i našem poslanju. Nakon Sv. mise u slijedila je izborna skupština na kojoj je prisustvovalo 21 član. Naša nacionalna predsjednica HKDMST-a Tina Jelić-Balta otvorila je skupštinu prekrasnim predavanjem na temu „Sestrinstvo i duhovnost“. Veliko hvala i našoj nacionalnoj tajnici i predsjednici ogranka Koprivnica Danijeli Vorkapić, Tini Jelić-Balti i vlč. Kruni Pačalatu na velikoj podršci i nesebičnoj pomoći u osnivanju našeg ogranka. Moja malenkost je iskreno posvjedočila razloge za osnivanje ogranka: „Kad osjetiš Isusa u svom srcu želiš da je stalno prisutan a time se nesebično daješ na svome radnom mjestu. Želiš rasti u vjeri i svome poslanju, činiš dobro, a srce ti se puni ljubavlju, srećom i blagostanjem. Svakodnevo na našim radnim mjestima sijemo osjećaje dobrote, poniznosti, te pružamo ruke našim najpotrebnijima. Svako dobro djelo duhovna nam je hrana za sve naše uspone i padove koji nas sustignu na našim radnim mjestima, obiteljima i široj zajednici.“

Želim promicati kršćanska etička načela u praksi i izobrazbi zdravstvenih djelatnika, te nastojati da se ljudski život sačuva od začeća do smrti!!

Naš dragi duhovnik, vlč. Damir Slamek, župnik župe Orehovica i duhovnik bračnih susreta našeg malog Međimurja, prihvatio je sa velikom ljubavlju i još jednu odgovornost da bude duhovni vođa HKDMST-a ogranka Čakovec. Violeta Mati izabrana je za predsjednicu, Marđetko Renata za potpredsjednicu, a Marina Režek za tajnicu. Članovi upravnog vijeća su: Ivanka Kolarić, Jadranka Lipić, i Spomenka Tomašić, a članovi nadzornog odbora: Pilić Sanja, Danica Vinko i Ružica Švenda. U sudu časti izabrane su Marija Mesarić, Snježana Lipić i Anica Dominić. Na prvom susretu izabrana je i naša rizničarka Željka Zvošec i zaštitnik Sv. Vinko Paulski.

Mjesečni susreti održavaju se svaku zadnju srijedu u mjesecu u Župnoj crkvi u Orehovica u 18 sati. Susretu prethodi Sv. Misa u kojoj nas naš duhovnik odvaja od realnog svijeta i produhovljuje, a njegove prezentacije i meditacije u dvorani ispunjavaju naša srca ljubavlju i lijepim osjećajima. Kada se srca ispune Božjom ljubavlju počinju teći i suze radosnice od velike miline Isusove prisutnosti.

Na dosadašnjim našim susretima obradile smo teme.:“Bog nam se objavljuje kao ljubav“, „Isus je dobrota i ljubav“- vlč. Damir Slamek, „Kako pomoći umirućem bolesniku“- ms Tomašić Spomenka, „Cijepiti ili ne cijepiti – nije pitanje“ bacc.ms Irena Mađarić-Tuksar, „Alternativna medicina“ ms Marija Blažić, „Djeca s posebnim potrebama“- ms Violeta Mati. Kad se napunimo duhovnom hranom potrebna nam je i okrepa. Na svakom susretu naše vrijedne domaćice pripreme kolače, klipiće a proslavio se i rođendan naše predsjednice uz svečanu tortu.

U godinu dana prisustvovale smo simpoziju HKDMST-a „Život u krilu zdrave obitelji“ gdje smo shvatile da svaka katolička medicinska sestra putem duhovnih vježbi, obnova i seminara izgrađuje svoju duhovnu osobnost, zdravu religioznost kako bi na temelju svojih talenata, znanja vještina i predanja Gospodinu ovaj svijet učinila sretnijim i boljim!

Na naše nacionalno hodočašće u Karlovcu krenule smo zajedno s ograncima Koprivnica i Zagreb. Iz našeg ogranka odlučilo nas se svega četiri katoličke sestre. Naravno, veliko hvala našem duhovniku koji nas je dočekao u Karlovcu. Bile smo jako ponosne na njegovu prisutnost i osjećale smo cjelovitost našeg ogranka. Propovijed mons. Ferdinanda Vražića još danas mi odzvanja u srcu kada je naglasio da svaka med. sestra u bolesnicima treba otkriti Isusa. Svaki bolesnički krevet je žrtveni oltar, svaka bolnica je katedrala i tu ćemo primiti plaću za nebo. Na svojim radnim mjestima moramo biti Marta, Marija ili Magdalena, one koje pomažu drugome nositi križ. Na ručku smo upoznale kolegice iz svih krajeva naše domovine, izmijenile iskustva i komentirale probleme koji se javljaju u ograncima. Duhovni sastav Fortitudo dei svojim nas je duhovnim pjesmama uveo u duhovnu obnovu s temom “ U školi Milosrdnog Krista“ koji je predvodio vlč. Krunoslav Pačalat. Svatko se zapitao što želim u ovoj duhovnoj obnovi, promijeniti u svome životu, prepustiti se, dobiti novu snagu, staviti ruke u Gospodina. Postaviti pitanje: „ U čemu se Isus prikazao u mome životu, što želim promijeniti kad duboko pogledam u sebe? Koji su plodovi mojih duhovnih obnova?“. Isus nam se prikazuje u Samarijancu a mi često u našoj svakodnevnici potiskujemo Samarijanca, padamo na osnovnim stvarima. Ne želimo se zadovoljiti mrvicama, zalupiti vrata potrebitima, priskočiti i poviti rane svojom brigom, ljubavlju i plemenitošću najpotrebitijima. Kako bi došli što bliže milosrdnom Kristu potrebna nam je redovita Euharistija, Sv. Ispovijed, molitva, bolesničko pomazanje da bi živjeli vječno mir i radost u Gospodinu. Ispunjeni Svetim Duhom slijedilo je predstavljanje ogranaka, naša srca ispunila su se radošću a potekla je i koja suza radosnica. Na kraju hodočašća krenuli smo prema Nacionalnom svetištu Sv. Josipa, upoznali se sa svetištem, izmolili pobožnosti i litanije Sv. Josipu te primili blagoslov vlč. Krunoslava. Na Upravnom odboru odmah smo dogovorili o sljedećem Nacionalnom hodočašću koji će se održati u Sinju, druge subote u lipnju 2015. godine.

Ovim putem velika mi je želja zahvaliti se ogranku Karlovac i ostalim članovima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji našeg nacionalnog hodočašća. Veliko hvala na prekrasnoj organizaciji , gostoljubljivosti i velikodušnosti domaćina.

Srca ispunjena lijepim osjećajima i doživljajima čitavo ljeto prenosimo svojim bližnjima. U školi milosrdnog Isusa tekle su suze, srce se punilo Božjom ljubavlju i providnošću, a pitanja koja smo dobile za domaću zadaću često postavljam kad se probudim i krećem u novi radni dan.

Prvu godišnjicu našeg ogranka te zaštitnika Sv. Vinka Paulskog proslavile smo 27. rujna 2014. godine. Proslavi je prisustvovalo 18 članova a dvije nove kolegice učlanile su se u našu udrugu. Hvala im na tome, iznimno se radujemo dolasku novih članova i pozitivnim svjedočenjima o našem ogranku. Na Sv. Misi vlč. Damir Slamek u svojoj propovijedi potaknuo nas je na razmišljanje, da se svaka med. sestra ugleda na Vinka Paulskog, jer on je zračio ljubavlju prema siromahu, beskućniku, bolesnom, vršio djela milosrđa prema svima bez obzira na vjeru i rasu. U dvorani se predsjednica se osvrnula na rad našeg ogranka prezentacijom. Svojom otvorenošću i velikom ljubavlju za daljnji napredak našeg ogranka izrazila je da budemo kvasac u društvu, njegujemo zajedništvo, izgrađujemo sebe i javno obznanjujemo da smo zdrave religiozne medicinske sestre koje žive svoju vjeru i poslanje. Naša kolegica Ivanka Kolarić svojim predavanjem o našem zaštitniku ponovila je misli Sv. Vinka Paulskog „Služite bolesnim svim srcem i pomozite im da ih Bog voli“.

Molitva Sv. Vinka Paulskog

„ Gospodine pomozi mi, da ne prođem pored ikoga, lica ravnodušna srca zatvorena i koraka ubrzana.“

Veliko hvala svim kolegicama koje su pripremile međimurske delicije i pomogle u organizaciji naše proslave.

Violeta Mati i vlč.Damir Slamek