Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Prvi susret duhovnika HKDMST-a na nacionalnoj razini

U Zagrebu, točnije u Bogosloviji na Kaptolu 29, održao se prvi susret duhovnika HKDMST-a na nacionalnoj razini. Susret se održao u zajedništvu sa pomoćnim zagrebačkim biskupom msgr. Valentinom Pozaićem i Nacionalnim duhovnikom HKDMST – a vlč. Krunoslavom Pačalatom, organizatorom ovoga susreta. Sastanak je započeo sa molitvom Srednjeg časa, a nakon toga je uvodnu riječ uzeo biskup Pozaić, kao onaj koji od samoga početka prati ovo naše Društvo. Upoznao je prisutne sa djelovanjem Društva do sada, iznio određene poteškoće koje su snalazile društvo, te naglasio važnost prisutnosti duhovnika u životu Društva. Također je istaknuo koliko su katoličke sestre kroz ovo društvo sjajno pronosile Isusovo Ime na svom radnom mjestu i kroz djelovanje u ovom Društvu. „One su često i više od liječnika bolesnicima, jer su im neprestano blizu i uz krevet, i one trebaju duhovnu snagu jer žele dati bolesniku najbolje od sebe. Stoga im treba pomoći u tome.

A kroz ovo društvo se to može. Sestre žele duhovno rasti i raditi. Svjesne su težine svoje zadaće i poslanja. Status sestara u bolnici je teški. A one su silno potrebne bolesniku, a imaju velik broj svojih neprilika. Stoga je važan duhovnik u ograncima, kako bi im kroz mjesec dana pripremio susret kroz svetu misu i nagovor ili neki drugi molitveno – meditativni susret. Uloga duhovnika je duhovna ali nerijetko i organizacijska…“ – rekao između ostaloga biskup Pozaić.

Nakon biskupa riječ je uzeo nacionalni duhovnik Krunoslav Pačalat, koji je upoznao prisutne sa Društvom prema trenutno važećem Statutu, te naglasio u kojim dijelovima djelovanja Društva se duhovnik treba najviše angažirati. Stavio je pred duhovnike određene smjernice kojih bi se trebali svi držati, te upoznao prisutne sa planovima koji će se na nacionalnoj razini događati. Tako je dogovoreno da će godišnje zajedničko hodočašće HKDMST-a biti u Udbinu, u Svetište hrvatskih mučenika i to 8. lipnja 2013. Također je najavljeno da će se organizirati dva put godišnje duhovne vježbe za članove Društva, dok će se duhovne obnove održavati po ograncima s početkom u petak na večer do subote popodne. Na taj ćemo način pokušati članovima pomoći ostvariti što lakše svoje poslanje. Na kraju smo čuli od samih duhovnika kakvu praksu imaju do sada po svojim ograncima. Zanimljivo je zaključiti kako svi duhovnici prepoznaju potrebu pomaganja sestrama u duhovnom rastu te se nesebično i prema svojim mogućnostima žele staviti na raspolaganje svojim ograncima. Dogovoreno je da će sljedeći naš susret biti u Udbini na hodočašću.