Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Zdravu novorođenačku kožu ne treba liječiti

Koža je naš najveći organ, a kožne bolesti rijetko ugrožavaju život, no ipak se nalaze  visoko na popisu oboljenja.

Mnoge mlade majke su uznemirene kada kod svojega novorođenčeta primijete osip na koži. Često nekritički kupuju raznovrsne kreme, ulja, losione, pudere i sl. kako bi izliječile ovaj jednostavan i čest naizgled problem. Ta sredstva nisu nužna, dok su sa druge strane  često štetna za dijete.

Read more: Zdravu novorođenačku kožu ne treba liječiti

Zdravstveno - ekološka problematika upotrebe pelena

Neumjereni tehnološki rast je stvorio okolinu, u kojoj je život postao tjelesno i duševno nezdravim. Zagađen zrak, iritirajuća buka, gust promet, otrovne kemikalije i mnogi izvori psihičkih i fizičkih stresova postali su dio svakodnevnog života.Ljudska tehnologija ozbiljno narušava i remeti ekološke procese, koji održavaju našu prirodnu okolinu i koji čine samu osnovu našeg postojanja.

Read more: Zdravstveno - ekološka problematika upotrebe pelena

Duhovni pristup začeću, trudnoći i porodu

Dar života što ga je Bog Stvoritelj i Otac povjerio čovjeku, od njega zahtijeva da bude svjestan njegove neprocjenjive vrijednosti i da za isti preuzme odgovornost. To temeljno načelo mora se naći u samom središtu razmišljanja o ljudskom životu u nastanku, kao i o dostojanstvu rađanja.Poput tjelesne, emocionalne i mentalne, i duhovna priprava ima vrlo važnu ulogu, kako u procesu začeća, tako i u samoj trudnoći, porodu, i svemu ostalome što slijedi u životu djeteta.

Read more: Duhovni pristup začeću, trudnoći i porodu

Štetnost pušenja u trudnoći

Danas je pušenje raširena pojava i smatramo je stečenom navikom i izabranim rizikom. Svjetska zdravstvena organizacija pušenje duhana svrstava u bolesti ovisnosti te je u novoj X verziji Međunarodne klasifikacije bolesti, ozljeda i uzroka smrti svrstava pod šifru F 17.0 s nazivom: „Duševni poremećaji i poremećaj ponašanja vezan uz pušenje duhana“.

Read more: Štetnost pušenja u trudnoći

Novi standardi rasta Svjetske zdravstvene organizacije za djecu od rođenja do 5. godine života

Ideja za stvaranje novih krivulja rasta počela je početkom 1990-tih kada je Radna grupa za praćenje rasta djece SZO-a na temelju podataka iz literature i vlastitih istraživanja ocijenila da postojeće krivulje ne prezentiraju pravilno rast djece u ranom djetinjstvu ponajprije zbog manjkave metodologije izrade krivulja te drugačijeg obrasca rasta dojene djece hranjene formulom i dojene djece.

Read more: Novi standardi rasta Svjetske zdravstvene organizacije za djecu od rođenja do 5. godine života